ROSMALEN/KAATSHEUVEL - De politie heeft dinsdag twee verkopers van EncroChat cryptotelefoons aangehouden. Het gaat om een 44-jarige man uit Kaatsheuvel en een 24-jarige vrouw uit Rosmalen. Zij hebben vermoedelijk honderden cryptotelefoons en abonnementen onder criminelen in omloop gebracht gedurende de tijd dat EncroChat actief was.

Beide verdachten zijn aangehouden vanwege deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van misdaadgelden. Zij worden ook verdacht van medeplichtigheid aan de misdrijven die hun klanten hebben gepleegd. Daarmee hebben zij gekozen voor een rol als criminele dienstverlener.

Volle gang
De verdachten zijn vrijdag door de rechter-commissaris in Den Bosch voor twee weken in bewaring gesteld. Het onderzoek is in volle gang en de komende tijd zullen meerdere verdachten en getuigen worden gehoord.

Aan het cryptoplatform EncroChat is in 2020 een einde gekomen door ingrijpen van politie en justitie. Daarbij zijn meer dan 20 miljoen chatberichten van criminelen onderschept. Dit heeft geleid tot talloze opsporingsonderzoeken en inmiddels zijn ook de eerste veroordelingen uitgesproken.