UTRECHT - De PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd, voor de 20-jarige man die in 2017 Savannah Dekker uit Bunschoten doodde, is met 2 jaar verlengd. Ondanks dat hij goed meewerkt aan zijn behandeling en een positieve ontwikkeling doormaakt, is het nog te vroeg om met de behandeling te stoppen.


Veroordeling
De rechtbank legde de man uit Den Bosch in juli 2018 de maximale straf op van 2 jaar jeugddetentie én een PIJ-maatregel. Hij was toen 17 jaar. De rechtbank oordeelde dat hij verantwoordelijk is voor het doden van Savannah op 1 juni 2017. Haar lichaam werd drie dagen later door een voorbijganger gevonden in een sloot in Bunschoten.

PIJ-maatregel
Bij zijn veroordeling werd geconcludeerd dat de problematiek van de man fors en zorgelijk is en dat hij naast de opgelegde jeugddetentie een langdurige en intensieve behandeling in een gesloten instelling moet ondergaan. Inmiddels loopt die al geruime tijd. De man werkt goed mee aan de diverse behandelingen en therapieën. Tegelijkertijd concluderen zijn behandelaars dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Dit erkent de man zelf ook. De rechtbank beslist daarom dat het noodzakelijk is om de PIJ-maatregel met 2 jaar te verlengen. Daarna wordt beoordeeld of opnieuw een verlenging nodig is.