LITH/BERLICUM/OSS - Politie Oost-Brabant en de Landelijke Eenheid hebben vanochtend vier verdachten aangehouden. Zij worden onder andere verdacht van witwassen en overtreding van de Opiumwet.

Groot onderzoek

Vrijdagochtend 3 februari zijn in alle vroegte veel politiemensen op de been geweest in het kader van een groot onderzoek. Er zijn doorzoekingen geweest in Lith, Oss, Berlicum en Kerkdriel. De politie heeft in totaal vier personen aangehouden, drie mannen en een vrouw in de leeftijd van 44, 40, 27 en 19 jaar. Tot nu toe zijn er diverse luxe horloges, voertuigen en een onbekende hoeveelheid cash geld in beslag genomen. Het onderzoek is in volle gang en de verdachten zitten vast en zullen verhoord worden.

Dit onderzoek en de politieactie hangen samen met het grote cryptocommunicatie onderzoek van de Landelijke Eenheid.

Cryptocommunicatieonderzoek 26Lytham
Dit opsporingsonderzoek komt voort uit de data die de politie onlangs achterhaalde in cryptocommunicatieonderzoek 26Lytham. In dit onderzoek van de Landelijke Eenheid is cryptocommunicatiedienst Exclu ontmanteld, waarbij de data zijn achterhaald en gebruikers van de dienst geïdentificeerd en opgespoord. Ook is onderzoek naar de eigenaren en beheerders van Exclu gedaan. De politie kon vijf maanden meelezen met het berichtenverkeer van criminelen die van Exclu gebruikmaakten.

Dit resulteerde tot nu toe al in 79 doorzoekingen en 42 aanhoudingen in onder meer Nederland, Duitsland en België. Hierbij waren onder meer zeven politie-eenheden, de FIOD en Rijksrecherche betrokken. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Ook nu blijkt weer dat criminelen onterecht denken dat ze in het geheim, buiten het zicht van de politie, kunnen opereren. Politie en OM blijven manieren vinden om criminelen op te sporen en te vervolgen. Waar ook ter wereld. Meer informatie: https://www.politie.nl/nieuws/2023/februari/3/politie-leest-opnieuw-mee-met-criminelen.html