DEN BOSCH - De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 4 verdachten veroordeeld voor openlijk geweld bij rellen in 's-Hertogenbosch. Ze krijgen celstraffen tot 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.


Op 25 januari jl. verzamelde zich 's avonds – na oproepen op sociale media – een groep van honderden personen net buiten het centrum van 's-Hertogenbosch. Deze groep zou willen 'demonstreren' tegen het instellen van de avondklok door de overheid. Op enig moment trok de groep naar en vervolgens door de binnenstad. Daarbij werden allerlei vernielingen aangericht. Er werden onder meer stenen gegooid, ruiten, fietsen en auto's vernield en vuurwerk afgestoken. Ook werden winkels geplunderd.

Een 19-jarige Bosschenaar plunderde een friettent, een carnavalswinkel, een supermarkt en een boek- en kantoorhandel. Ook bracht hij bij drie van die winkels vernielingen aan. De rechter legt hem een celstraf op van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Daarbij weegt mee dat deze verdachte alles ontkent en geen verantwoordelijkheid neemt. Ook moet hij schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 30.000 euro.

Een 26-jarige stadsgenoot pleegde ook openlijk geweld en plunderde de friettent en boek- en kantoorhandel. Hij bekende zijn aandeel in de rellen. De rechter veroordeelt hem tot een celstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Verder moet deze verdachte schadevergoedingen betalen van ruim 30.000 euro.

Verkeersbord
Ook een 20-jarige Bosschenaar maakte deel uit van de groep die door het centrum van de stad trok. Hij gooide een fiets omver. Met dit alles droeg hij bij aan het openlijk geweld. Omdat de verdachte volgens de reclassering een onrijpe en kinderlijke jongeman is, past de rechter het jeugdrecht op hem toe. Hij krijgt 30 dagen jeugddetentie, waarvan 27 dagen voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarden komt de verdachte onder toezicht en begeleiding van de jeugdreclassering te staan. Daarnaast moet hij schadevergoedingen betalen van ruim 30.000 euro. Net als bij de medeverdachten mag dit bedrag worden gedeeld met andere veroordeelden.

Tot slot liep een andere 20-jarige man uit 's-Hertogenbosch mee met de groep. Hij legde een verkeersbord op de weg zodat de politie er niet langs kon. De verdachte krijgt een celstraf van 120 dagen, waarvan 76 dagen voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarden krijgt hij een meldplicht bij de reclassering en moet hij meewerken aan diagnostiek en een ambulante behandeling. Omdat hij zich later bij de groep voegde dan de medeverdachten, moet hij schadevergoedingen betalen van ruim 20.000 euro.