VEGHEL - Een 27-jarige vrouw uit Schijndel heeft in november jl. twee ambtenaren van de gemeente mishandeld. De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant legde haar zojuist een taakstraf op van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.


De gemeente Meierijstad nodigde de verdachte uit voor een gesprek over haar bijstandsuitkering. Bij dit gesprek in het gemeentehuis in Veghel zaten twee vrouwelijke ambtenaren. De gemoederen liepen al vrij snel op en op enig moment deelde de verdachte een aantal klappen uit in het gezicht van beide ambtenaren. Eén van de slachtoffers ging bewusteloos naar de grond en moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Zij had volgens de medici een hersenschudding, een snee boven haar oog en een gekneusde kaak.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechter er rekening mee dat de vrouw van de frustratie en stress door het lint is gegaan en harde klappen heeft uitgedeeld. Er was sprake van een poging tot zware mishandeling en van mishandeling van een ambtenaar. De rechter keurt dit geweld tegen overheidsambtenaren streng af. Ook weegt mee dat de verdachte geen verantwoordelijkheid neemt en geen empathie of medeleven toont met de slachtoffers, maar dat zij de schuld juist in hun schoenen probeert te schuiven.

De officier van justitie eiste een taakstraf van 150 uur en 1 maand voorwaardelijke celstraf. De politierechter vindt dat mild. Naast een taakstaf van 150 uur legt hij een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden op. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan één slachtoffer van 2.000 euro.