SCHIJNDEL - Tegen een 20-jarige man uit Schijndel eist het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) een gevangenisstraf van achttien jaar. Hij zou in oktober 2020 brand hebben gesticht in zijn ouderlijke woning in Schijndel. De vuurzee kostte bijna het leven aan zijn ouders en zussen.

Het is woensdag 14 oktober 2020. Die nacht gaat het in een woning aan de Planetenlaan helemaal mis. Het gezin wordt rond 1.15 uur compleet verrast door een felle woningbrand. De moeder slaat alarm en ternauwernood weten de vijf leden van het gezin het huis te verlaten. De zoon des huizes is als eerste buiten, twee dochters springen uit het zolderraam. De bewoners lopen ernstige brandwonden op en worden in het ziekenhuis behandeld.

Brandstichting
Op dat moment is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de brand. Er wordt rekening gehouden met kortsluiting, maar na verder onderzoek worden aanwijzingen gevonden voor brandstichting. Dat scenario wordt later bevestigd na verder onderzoek door specialisten. Op de overloop van de eerste verdieping zijn sporen gevonden van motorbenzine.

Verdenking
De brand lijkt bewust te zijn aangestoken. Uit het onderzoek blijkt niet dat er anderen personen in de woning zijn geweest dan de aanwezige bewoners. Het huis vertoont geen sporen van braak en ook de honden zijn niet aangeslagen. Het onderzoeksteam komt tot de conclusie dat de brand moet zijn aangestoken door een van de gezinsleden. De zoon van het gezin, die als peuter is geadopteerd vanuit Suriname, wordt na uitvoerig onderzoek als verdachte aangemerkt.

Motief onduidelijk
Hij zou zich soms buitengesloten voelen, maar een echt motief voor de brandstichting wordt niet gevonden. De verdachte ontkent en wil verder weinig verklaren. Hoewel uit psychologisch onderzoek zorgelijke persoonlijkheidskenmerken naar boven komen, blijkt er verder geen sprake van een stoornis. Geconcludeerd wordt dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie concludeert op basis van het dossier dat hij de brand gesticht heeft, wat het motief dan ook mag zijn.

'Levensgevaarlijk'
Ze neemt het de verdachte kwalijk dat hij het leven van zijn gezinsleven op het spel heeft gezet: ‘Juist de plek waar zij zich samen veilig moesten voelen, hun huis, dáár heeft hij hun leven op het spel gezet. De verdachte heeft zijn daad uitgevoerd op een manier waarbij hij niet alleen risico liep met zijn eigen leven, maar juist ook de levens van anderen in de waagschaal heeft gesteld. Dat geldt ook voor de levens van de buren. De brand had zomaar met grote gevolgen kunnen overslaan naar hun woning. Dat is hem zwaar aan te rekenen.’

Ze eist dan ook een gevangenisstraf van achttien jaar tegen man. Uitspraak in de zaak is op 27 mei.