NEDERLAND - Komende nacht wordt het een uurtje korter slapen aangezien de zomertijd ingaat. Officieel wordt de klok dan om 02.00 uur een uur vooruit gezet. De zomertijd loopt eigenlijk een uur voor op de standaardtijd, maar wat is dit eigenlijk en waarom hebben we zomertijd?

De standaard tijd is in 1847 door de Britse spoorwegen ingevoerd. Ze gingen toen over van de lokale middelbare tijd naar Greenwich Mean Time (GMT)
De zomertijd is een halve eeuw later ingevoerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. De oorlog was te duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om de klok een uurtje vooruit te laten lopen. In bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Even later volgden Nederland en Engeland.

Maar waarom hebben we nu nog steeds te maken met de zomertijd?
Door de klok te verzetten houden we eigenlijk onszelf voor de gek. De uren zouden beter overeenkomen met de uren dat de meeste mensen zomers wakker zijn. De zon komt namelijk iets later op, maar gaat daardoor ook wat later onder. Waardoor we dus langer opblijven zomers.
Het idee was dus ook dat men hierdoor energie zou besparen, echter is dat erg omstreden. Daarnaast is het ook erg lastig om dit verschil daadwerkelijk te meten. We verbruiken dan in de zomer misschien minder energie aan licht, maar daarentegen wel meer aan airconditioning.

Weet je nooit precies wanneer het nu vooruit of achteruit is? Handig ezelsbruggetje; in het vóórjaar gaat de klok vóóruit, dus in het najaar …