BREDA - Op woensdag 9 februari vliegt Wiesje van der Velde, een jonge vrouw uit Breda, met haar ouders terug naar huis. Zij heeft enkele weken geleden een ingrijpende operatie in Barcelona ondergaan, die goed is verlopen. Die operatie was nodig, omdat het bindweefsel in haar nek niet in orde is. Daardoor kon de nek het hoofd niet goed meer dragen en dat veroorzaakte zeer ernstige klachten. Bij de operatie is haar volledige nek gefixeerd.


Wiesje had enorme last van ernstige vermoeidheid, continu zenuwpijn en een haperend autonoom zenuwstelsel. Ze kreeg zomaar koorts of een te hoge hartslag, had een steeds wisselende bloeddruk en kampte met ademstops en overgevoeligheid voor licht, geur, aanraking en geluid.

"De operatie duurde meer dan twaalf uur. Dokter Gilete, de neurochirurg, kon ons daarna melden dat alles goed was gegaan. Maar het was wel een buitengewoon ingewikkelde klus, vertelde hij ons. Na een kort verblijf op de IC kon Wiesje naar een gewone ziekenhuiskamer. Daar ging ze stapje voor stapje vooruit. Na zo'n zware ingreep en langdurige narcose is flinke pijn onvermijdelijk en moet je weer oefenen om te gaan zitten, te gaan staan en te lopen”, zo vertelt haar vader, die met zijn vrouw naar Barcelona is meegereisd.

Wiesje had zeer ernstige klachten: ze was bedlegerig en kwam haar huis bijna niet meer uit. Haar klachten werden ook nog eens steeds heftiger. Inmiddels heeft Wiesje het ziekenhuis verlaten. In het huurappartement bij haar ouders werkt ze nu aan verder herstel in afwachting van de terugreis. Wiesje zegt opgelucht: ”Ik ben ontzettend blij dat er nu eindelijk een uitweg uit die ellende gaat komen. Ik kan nu stappen naar een normaler leven gaan zetten”.

De operatie in Barcelona kost heel veel geld en wordt niet vergoed door de Nederlandse ziektekostenverzekeraar. Het was voor Wiesje wel de enige mogelijke uitweg uit de ellende. “De crowdfundingsactie heeft tot nu toe ruim € 66.000,-- opgebracht. Dat is een heel mooi bedrag, maar in totaal is er € 80.000,-- nodig. De begrote kosten voor de operatie zijn inmiddels betaald met behulp van een lening. Die moet worden terugbetaald en daarom gaat de crowdfunding door, want we willen Wiesje natuurlijk niet met een schuld laten zitten”, aldus haar vader.

Wilt u Wiesje helpen met een donatie, dan kan dat via www.wiesjeslifeline.nl.