DEN BOSCH - Het nationaal lijsttrekkersdebat 2023 vindt vanavond plaats in het Provinciehuis. Onder leiding van de NOS gaan lokale en landelijke lijsttrekkers met elkaar het debat aan over de Provinciale Statenverkiezingen 2023.

Drie partijen hebben zich bij ons gemeld om te demonstreren rond dit debat. Dat zijn Toekomstboeren, Platform Stop Racisme en Farmers Defence Force. Met alle organisatoren hebben we contact gelegd. En afspraken gemaakt over wat mag en niet bij de demonstratie.

In Nederland kennen we het recht om te demonsteren. Dat betekent dat wij vanuit de gemeente ’s-Hertogenbosch daar ruimte aan bieden en het op een veilige en verantwoorde manier willen faciliteren. Dat doen we net als anders in afstemming met de politie en het Openbaar Ministerie. Tegelijk verwachten we van de demonstranten verantwoordelijk gedrag. Het slotdebat moet wel ongestoord door kunnen gaan, want het maakt deel uit van ons democratisch proces.

Naast demonstranten verwachten we tientallen tractoren. Die mogen voor een deel in de buurt van het Provinciehuis staan. Voor alle andere tractoren hebben we plek op de Pettelaarse Schans. De afspraken zijn gedeeld met de organisatoren. We verwachten van hen dat zij dit met hun achterban communiceren. En er op toezien dat dit ook zo gebeurt.