DEN BOSCH - Kunnen we van afvalplastic zoals dopjes, zakjes en bakjes een veilige 3D geprinte brug voor fietsers en voetgangers maken? Dat gaan we onderzoeken samen met Avans Hogeschool, Sparkling Plastic, Spark Makers Zone en de Provincie Noord-Brabant. De circulaire brug zou in het Westerpark moeten komen.

Wethouder Mike van der Geld: “Het is een uniek onderzoeksproject en een mooie samenwerking! We pakken het afvalprobleem aan. Maar, door afval als grondstof te gebruiken, vermindert ook het gebruik van hout en andere traditionele bouwmaterialen. Dat past in een duurzame wereld. En belangrijk, met onderwijs en de omgeving stimuleren we samen talentontwikkeling en bewustwording”.

Kennis delen
De inzichten schaalmodellen, constructieberekeningen en tekeningen en uitkomst van het onderzoek zijn straks openbaar. Zo komt het ‘recept’ voor een circulaire brug van afvalplastic ook voor anderen beschikbaar. Het onderzoek start binnenkort, en de verwachting is dat het twee jaar duurt.

De kosten van het project bedragen ruim € 300.000. De helft van de kosten komt vanuit subsidie van de provincie komt. Vanuit het gemeentelijk vitaliseringsfonds is voor het project, inclusief de realisatie van de brug, 160.000 euro beschikbaar.