DEN BOSCH - Over de Groote Wielenplas komt een fiets- en voetbrug op de locatie van de Rosmalensedijk. De brug verbindt het zuidelijke deel van De Groote Wielen met het centrum aan de noordkant. BAM Infra Nederland maakte samen met hun partner A&E Architecten het ontwerp en gaat de brug bouwen. De uitstraling van het ontwerp sluit aan bij de al bestaande brug over de plas. Naar verwachting kan de fiets- en voetbrug begin 2023 in gebruik worden genomen.

Hoofdfietsroute
De brug wordt onderdeel van de hoofdfietsroute door wijk en verbindt de zuidzijde van De Groote Wielen met het centrum aan de noordkant. Op deze manier wordt een veilige en vlotte verbinding gecreëerd.

Eén grote plas
Op de locatie van de toekomstige fietsbrug ligt nu een dam in het water. Deze dam verdwijnt waardoor de Groote Wielenplas één grote plas wordt. Met de aanleg van de nieuwe brug wordt het zelfs mogelijk om de gehele plas te bevaren met een kleine zeilboot zonder de mast te hoeven strijken.

Aan het begin van de huidige dam is watersportvereniging De Groote Wielen gevestigd. Zij verhuizen in 2022 tijdelijk naar het westelijke deel van de plas. Nadat de brug klaar is verhuist de watersportvereniging naar de definitieve locatie, aan de voet van de brug.

Ontwerp
Bekijk hier een sfeerimpressie (pdf) van de nieuwe brug (bron: A&E Architecten). De fiets- en voetbrug krijgt een ranke en sierlijke vormgeving met een aantal innovatieve en duurzame oplossingen, zoals een betonsamenstelling met twintig procent minder cement. Dit zorgt voor 25 procent minder CO2-uitstoot. De komende maanden werkt BAM het ontwerp verder uit. En naar verwachting start de aanleg in het voorjaar van 2022.