DEN BOSCH - De herfst komt er aan. Een mooi moment om uw kledingkast weer eens op te ruimen. De Afvalstoffendienst organiseert van 27 september tot en met 21 oktober a.s. de Textiel Race. 10 Basisscholen zamelen zoveel mogelijk textiel in om te laten zien hoe leuk, leerzaam en gemakkelijk afval scheiden eigenlijk is. Tijdens de race meldt u uw textiel aan en halen leerlingen het thuis bij u op.

Wat is de Textiel Race?

Tien basisscholen uit de gemeente ’s-Hertogenbosch strijden vier weken lang tegen elkaar om zoveel mogelijk textiel op te halen. Naast een gastles over de impact van kleding op mens en milieu, leren de kinderen ook wat over recyclen. De schoolt die het meeste inzamelt, krijgt een schoolreis cadeau.

Hoe doe ik mee?
Van 27 september tot en met 12 oktober halen kinderen van de 10 basisscholen het textiel op bij buurtbewoners. Woont u in de buurt van:
-De Mytylschool Gabriel
-KC de Kwartiermaker Nour
-Kindcentrum de Kameleon
-De Duizendpoot
-Kindcentrum de Sprong
-Educatief centrum ’t Sparrenbos
-De MastenWittering.nl
-Campus aan de Lanen.

Meld u afval aan via de website van Textiel Race. Als dank krijgt u kortingsbonnen van verschillende duurzame merken zoals LABRESH, Walra bed- en badtextiel, SKOT Fashio en Loop a Life.

Hoe staat het met de inzameling van textiel?
Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter! Zo belandt zo’n 10 kilo textiel per Nederlander in de restafvalcontainer. Zonde, want dit afval gaat naar de verbrandingsoven. Ook blijkt dat we jaren kleding in de kast hebben hangen, die we nooit aantrekken. Jammer, want textiel is prima te hergebruiken of recyclen. Daarnaast zien we dat textiel dat wel gescheiden in de textielbak terecht komt, soms nat of vies is. Hierdoor is het lastig dit afval te verwerken.

Wat gebeurt er met textiel?
Al het textiel dat we op deze manier inzamelen, gaat naar Wolkat in Tilburg. Zij recyclen dit afval tot onder andere een nieuwe kledinglijn.

Wat hoort allemaal bij textiel?

Alles wat genaaid, gesponnen, geweven, gebreid of geknoopt is. Dus alle soorten kleding, schoenen, gordijnen, lakens, handdoeken, dekens en knuffelbeesten.