DEN BOSCH - Afgelopen maanden kregen 11 historische armaturen (lantaarns) een opknapbeurt. De armaturen met de koperen kappen zijn gerestaureerd en voorzien van ledverlichting. Ze zien er nog hetzelfde uit, maar voldoen nu weer aan de eisen van deze tijd. Vandaag zijn ze teruggeplaatst.


Wethouder van der Geld (Energie en Klimaat): “We hebben de ambitie om in 2050 een duurzaam en CO2-neutraal ’s-Hertogenbosch te zijn. Verduurzamen van openbarere verlichting is daar een onderdeel van. Mooi dat we hierbij ook de historische waarde en het straatbeeld niet uit het oog verliezen”.

Duurzame openbare verlichting

In onze gemeente staan ruim 32.000 lantaarnpalen. Een lantaarnpaal gaat zo’n 40 jaar mee. Een armatuur 20 jaar. Als een armatuur aan vervanging toe is, vervangen we hem door ledverlichting. In 2012 hebben we de eerste 14 lantaarnpalen voorzien van led. In 2020 staat de teller op ruim 10.000. We verwachten dat in 2029 alle straatverlichting voorzien is van ledlampen.

Karakteristieke armaturen

In onze gemeente zijn nog elf historische armaturen. Ze zijn ruim 80 jaar oud. Je vindt er 4 in de Smalle haven, 5 in de Lepelstraat en 2 in de Molenstraat. Vroeger werden ze met de hand aangestoken en later zijn ze elektrisch geworden. Na jaren trouwe dienst, waren de lantaarns aan vervanging toe.

Omdat we het jammer vonden deze karakteristieke lantaarns te laten verdwijnen uit het straatbeeld, hebben we ze gerestaureerd. De koperen kappen zijn opgeknapt en ze zijn voorzien van ledverlichting. De ledverlichting wordt, zoals overal in de gemeente, op bepaalde momenten automatische gedimd. Hierdoor daalt het energieverbruik.