DEN BOSCH - In ’s-Hertogenbosch willen we dat iedereen zich veilig voelt in het verkeer. Daarom starten we met een nieuwe proef in onze gemeente: een persoonsgerichte aanpak van asociaal en onveilig/gevaarlijk verkeersgedrag (‘huftergedrag in het verkeer’). Deze aanpak voeren we samen uit met onze handhavers, de politie Oost-Brabant en het Openbaar Ministerie Oost-Brabant.
Verkeersveiligheid voorop
We vinden het belangrijk dat iedereen – inwoners, ondernemers en bezoekers – zich veilig kan verplaatsen in onze stad/gemeente – of je nu loopt, fietst of op een scooter of brommer rijdt. Van asociaal, overlastgevend en soms zelfs gevaarlijk gedrag in het verkeer hebben we allemaal wel eens last. Dat brengt grote gevolgen met zich mee voor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid en zien we terug in het aantal klachtmeldingen. Voor deze pilotaanpak richten we ons op de binnenstad. De meeste meldingen van verkeersonveilig gedrag komen uit dat gebied.
Wat houdt de pilot in?
We richten ons eerst op bestuurders van motorvoertuigen (zoals auto’s en scooters) maar ook bestuurders van (elektrische) fietsen en fatbikes die meerdere keren een verkeersovertreding hebben gepleegd. Deze veelplegers zijn persoonlijk aangesproken (gewaarschuwd of bekeurd) en zijn daardoor bij ons opgevallen.
Wij hebben enkele tientallen veelplegers in beeld. Wij hebben hen inmiddels een brief gestuurd om aan te geven dat zij als veelpleger bij ons bekend staan. We geven zo het signaal af dat wij hun verkeersonveilig gedrag in onze gemeente niet tolereren. De veelplegers hebben bij onze handhaving een aandachtvestiging op naam. Zo houden we hen nauwer in de gaten en treden we harder op tegen herhaaldelijk verkeershuftergedrag.
Treedt er geen verbetering op? Dan bekijken we in sommige gevallen of het mogelijk is om bestuurlijke maatregelen op te leggen. Dit persoonlijk aanpakken is maatwerk en stemmen we regelmatig af met onze veiligheidspartners.
Minderjarige veelplegers ontvangen in eerste instantie, net als bij volwassenen, alleen een brief. Als er bij een minderjarige veelpleger geen verbetering zichtbaar is in zijn/haar verkeersgedrag, dan nodigen we de minderjarige in kwestie uit met zijn/haar ouders/verzorgers voor een zogenoemd stopgesprek.
Dit doen we niet alleen, maar met onze veiligheidspartners zoals de politie Oost-Brabant. Zo voeren onze gemeentelijke handhavers en de politie ieder weekend gezamenlijk controles uit op plekken waar veel klachten zijn.
Wat willen we bereiken?
- Minder gevaarlijk rijgedrag op plekken waar veel mensen zich nu onveilig voelen of kunnen voelen.
- Meer bewustwording onder bestuurders die hun verkeersgedrag als ‘normaal’ zien, maar onbedoeld voor risico’s zorgen.
- Verbetering van verkeersonveilig gedrag van veelplegers door de persoonsgerichte aanpak.
- Samen zorgen voor veiliger verkeer, voor alle verkeersdeelnemers, inwoners, ondernemers en bezoekers.
Deze pilot is tijdelijk, maar als het goed werkt, kan de aanpak uitgebreid worden naar de rest van onze gemeente. Samen maken we het verkeer veiliger en houden we het prettig wonen in onze dorpen en wijken.
Vragen?
We hebben een aantal veelgestelde vragen over de pilot op een rijtje gezet hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Stuur je vraag via het digitaal contactformulier. Ook opmerkingen, tips en/of andere suggesties kun je via die weg met ons delen.