’s-Hertogenbosch - bruiste van creativiteit en ondernemerschap.De Kemping op het Wilhelminaplein, een beachvolleybalveld aan de Noorderplas in de Maaspoort, de Spaanse strandvibes van Costa del Silo aan de Tramkade, een openluchttheater aan de Citadel, een wijkwandeling door de Graafse Wijk en een zee van picknickkleedjes verspreid door het Zuiderpark. Een greep uit de vele initiatieven die de afgelopen twee maanden onder de noemer De Bossche Zomer kriskras in de stad succesvol zijn ontplooid. Ook de activiteiten op het strand in De Groote Wielen te Rosmalen en het Vinkel Summer Vibes terras mochten niet in het rijtje van ontbreken. Een overlevingsstrategie waarmee gedurende 2 maanden ruimte werd gegeven aan ondernemers, instellingen en bezoekers om – met de RIVM-maatregelen als voorwaarde – van deze vreemde zomer iets bijzonders te maken en op innovatieve wijze te ondernemen. Begin juni werd begonnen met de voorbereidingen en het resultaat was dat de stad bruiste van de creatieve initiatieven. Gisteren eindige De Bossche Zomer, die naar meer smaakt.

Trots

Het college: “We zijn heel trots op ’s-Hertogenbosch. Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden in deze coronatijd. En dat bleek toch heel veel te zijn. Ontmoeting op een veilige manier werd mogelijk, en ruimte werd gebruikt in de hele gemeente. Wat een creativiteit en veerkracht hebben we gezien. We hebben genoten van alle geweldige initiatieven die overal te vinden waren. Grote dank voor deze fantastische inzet!”

Spreiding in ruimte en tijd

De Bossche Zomer kenmerkte zich door spreiding. Spreiding in vierkante meters en in tijd. Er zijn samenwerkingen ontstaan die voor het corona-tijdperk ondenkbaar waren. Denk aan extra terrassen op plekken als het bovenste dek van een parkeergarage of in de tuin van de Sint-Janskathedraal. Deze samenwerkingen hebben er, gefaciliteerd door de gemeente, toe geleid dat het aantal terrasplaatsen ondanks de 1,5 meter maatregelen gelijk is gebleven. Bezoekers vonden nu niet alleen de meer geijkte plekken in de stad, maar ontdekten ook nieuwe pareltjes.

Ruimte voor cultuur en sport

Daarnaast is er ruimte gegeven aan culturele partijen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Op die manier zijn initiatieven ontstaan zoals een kleinschalige vorm van Theaterfestival Boulevard – Afzender Boulevard – een speciale kindervoorstelling in een park, silent disco muziek- en theatervoorstellingen, een drive-in bioscoop bij een truckers café, cultuur-historische lezingen op een binnenplein in de binnenstad, lasergamen bij een fort buiten het centrum, operadiners op het voorplein van Het Noordbrabants Museum, een initiatief van het Internationaal Vocalisten Concours, etc. De uitgebreide sportagenda gedurende de maanden juli en augustus was zo divers dat jong en oud een zomerlang in aanraking kon komen met de leukste initiatieven welke veelal gratis plaats vonden in de verschillende wijken en buurten. Van basketbal clinics tot beachvolleybal toernooien. Van yoga terwijl je supt tot een turn-, trampoline- & luchtkasteelinstuif.

Voor ieder wat wils

Ook is er een aantal grotere initiatieven ontstaan – ook dit zijn unieke samenwerkingen, zoals een restaurant in het grootste reuzenrad van Nederland, een openluchttheater in De Citadel en Het Zomertheater op de Pettelaarse Schans – een openluchttheater met 750 anderhalve meter proof-zitplaatsen voor grotere muzikale acts en de Bossche Kermis op het buitenterrein van de Brabanthallen

Ook werd er volop gebruik gemaakt van wat er al was, met de RIVM-maatregelen als voorwaardeDe theaters, musea, podia en bioscopen die de stad rijk is hadden een prachtige programmering en leverde een positieve bijdrage aan de zomervibe in de gemeente.

De ideeën en plannen zijn uit de stad zelf gekomen die aanhaakten bij het overlevingsconcept De Bossche Zomer. Een initiatief dat de potentie heeft om zich ook na de coronacrisis blijvend in het DNA van de stad te nestelen.

Vragenlijst

Volgens ons is De Bossche Zomer geslaagd. Graag vernemen wij of u dat ook vindt. Klik hier, of ga naar de website van De Bossche Zomer en vul de online vragenlijst voor 6 september a.s. in.