DEN BOSCH - Ruim 60 skaters uit alle hoeken van Nederland kwamen op 20 november naar World Skate Center in Den Bosch, om te strijden voor de Nederlandse titel Street Skateboarden 2022. Voor het eerst na de coronacrisis was er weer publiek bij het NK en de tribunes zaten vol met enthousiaste skateboardliefhebbers uit het hele land. De kwalificaties en de finales werden tevens door een groot aantal mensen via een livestream gevolgd.

Olympiërs bezetten podium bij vrouwen

Net als in voorgaande jaren ging de strijd om de podiumplaatsen bij de vrouwen tussen de drie olympiërs, Roos Zwetsloot (22), Keet Olbenbeuving (18) en Candy Jacobs (32). Het was spannend tot aan de laatste trick. Met een minimaal verschil wist Keet regerend kampioen Roos te onttronen. Candy eindigde vlak achter Roos en pakte de derde plaats. Christina Steens (16) uit Rotterdam die als vierde eindigde, werd uitgeroepen tot Red Bull Rookie of the year 2022.


Brabantse local Remco Erkeland (21) wint bij de mannen

Ook bij de mannen was het tot aan de laatste trick een spannende strijd. De Brabantse held Remco Erkeland uit Goirle wist met zijn allerlaatste trick meervoduig kampioen, Douwe Macaré van de eerste plaats te stoten. De 12-jarige Tijmen Overbeek werd de grote verrassing van het NK en eindige op de derde plaats.


Opvallend veel jong talent

Ook deze editie was er opvallend veel jong talent op het NK. Zo wisten de twaalfjarige Tijmen Overbeek, de vijftienjarige Diego Broest en de negenjarige Liv uit Amsterdam zich voor de finale te plaatsen. De piepjonge Liv eindige als achtste bij de vrouwen en sleepte de aanmoedigingsprijs de "young shredder award" binnen.


ORGANISATIE

Het NK Street Skateboarden 2022 werd georganiseerd door Skateboard Federatie Nederland in samenwerking met World Skate Center en wordt mede mogelijk gemaakt door Brabant Sport, Gemeente 's-Hertogenbosch, Skatestore, SkateOn Skateparks, Spookrider, Nine Yards Skatepark Co., Red Bull en Thunder&Bold. Meer informatie is terug te vinden op www.nkskateboarden.nl.


OVER WORLD SKATE CENTER (WSC)

WSC is in 2021 verhuisd naar een nieuwe locatie op de Tramkade, gelegen in de spoorzone van 's-Hertogenbosch. Een bekend gebied waar veel culturele events en festivals plaatsvinden. WSC ligt in de Kaaihallen, waar er ruimte wordt geboden voor bijna alle skateboard disciplines. Het splinternieuwe street parcours in World Skate Center is in samenwerking met SFN ontworpen en dient ook als officiële trainingslocatie voor de olympische rijders van de SFN. Naast het street parcours heeft WSC ook een bowl, een educatiepark en de enige indoor halfpipe van Nederland.


OVER SKATEBOARD FEDERATIE NEDERLAND (SFN)

De SFN is de vertegenwoordiging van skateboardend Nederland. De SFN heeft in 2003 haar oorsprong gevonden als stichting. In 2017 is de SFN als vereniging voortgezet en aangesloten bij het NOC*NSF.


UITSLAG FINALES

Vrouwen

1.Keet Oldenbeuving 19,83

2.Roos Zwetsloot 19,54

3.Candy Jacobs 18,03

4.Christina Steens 13,11

5.Amber Boschma 10,17

6.Julia Plaggenborg 10,09

7. Laura van der Velden 9,01

8. Liv Nelemans 7,10

Heren

1.Remco Erkeland 20,67

2.Douwe Macaré 20,23

3.Tijmen Overbeek 19,53

4.Diego Broest 19,33

5.Daniel Moragues 18,97

6.Shureeman Aniceta 16,10

7.Nassim Guammaz 13,67

8.Charlie Verboven 12,97