OSS - Afgelopen week vonden de NEC Wheelchair Singles Masters en de ITF Wheelchair Doubles Masters plaats in Sportcentrum de Rusheuvel in Oss. In vrijwel alle categorieën wisten de Nederlandse tennissers hoge ogen te gooien. Niels Vink en Sam Schröder wonnen op zaterdag de quads dubbelfinale. Diezelfde middag waren Aniek van Koot & Diede de Groot te sterk voor de internationale concurrentie in de dames dubbelfinale. Op de finalezondag bestegen Diede de Groot en Sam Schröder opnieuw de hoogste trede van het podium, dit keer in het enkelspel.

Finales dubbelspel
Gesteund door een enthousiast thuispubliek waren Niels Vink en Sam Schröder de eerste landgenoten die zich tot wereldkampioen mochten kronen. Zij wisten zaterdagochtend te winnen van de Australiër Heath Davidson en de Canadees Robert Shaw. In de categorie quads, voor spelers met een beperking aan zowel de armen als benen, was het Nederlandse duo in twee sets te sterk voor hun opponenten; 6-1, 6-0.

Onder toeziend oog van Minister Connie Helder van Langdurige Zorg en Sport pakten Diede de Groot en Aniek van Koot later die middag de winst in de damesdubbelfinale. Zij waren te sterk voor landgenote Jiske Griffioen en de Japanse Momoko Ohtani; 6-0, 6-4.Als afsluiter van de dag werd het publiek getrakteerd op een spectaculaire finale in het dubbelspel bij de mannen. Tom Egberink en Ruben Spaargaren waren niet opgewassen tegen het duo Fernández & De la Puente uit respectievelijk Argentinië en Spanje; 6-1, 6-2.

Finales enkelspel
Op zondag stonden de enkelspelfinales op het programma. De dag werd geopend door opnieuw Vink en Schröder. Waar zij eerder gezamenlijk de winst pakten in het dubbelspel moesten ze nu onderling uitvechten wie zich mocht kronen tot wereldkampioen in het quads enkelspel. Na een verrassend snelle partij trok Schröder aan het langste eind en behaalde voor het eerst de titel; 6-3, 6-0.Diede de Groot opende het middagprogramma. De nummer één van de wereld was in lijn met de verwachtingen te sterk voor de Japanse Yui Kamiji; 6-2, 6-2. Uit handen van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet ontving de Groot de trofee behorend bij de wereldtitel in de NEC Wheelchair Singles Masters.De Brit Alfie Hewett en de Japanner Tokito Oda sloten een succesvol evenement af. Een uitverkochte Rusheuvel aanschouwde een finale van het allerhoogste niveau in dit heren enkelspel. Oda bleek uiteindelijke de sterkste en won met 6-4, 6-3.

Parasport in de picture
Met bijna 2.000 bezoekers in totaal en een uitverkocht huis op de finaledagen, was de 2022 ITF Wheelchair Tennis Masters ware promotie voor de parasport. Eric Kersten, eigenaar van organisator Team TOC, voorziet een mooie toekomst voor de adaptieve sporten in Nederland: ,,Eerder organiseerden we onder andere de World Archery Para Championships, de Para-Cycling World Championships en de World Boccia Challenger. Per evenement zie je de aandacht voor parasport toenemen, zowel bij publiek als bij de media. Volgend jaar brengen wij bovendien tien verschillende para EK’s samen in één multisport evenement in Rotterdam, de European Para Championships. Op die manier trachten we paratopsport de aandacht te geven die het verdient!”.