AMSTERDAM - In een boeiend duel heeft Ajax de spanning in de eredivisie volledig teruggebracht. Door een 3-1 winst op PSV is de achterstand op de koploper teruggebracht tot twee punten. Er was een cruciale rol voor de VAR tijdens de topper. Eerst bij een overtreding van Mazaraoui, waarbij de gele kaart een rode werd en later bij een overtreding op Neres, die uiteindelijk een strafschop opleverde.

Ajax was de bovenliggende partij in de eerste helft. Bijna kenden de Amsterdammers een droomstart, maar oud-Ajacied Nick Viergever haalde de bal in de derde minuut nog net voor de lijn weg bij een inzet van Noussair Mazraoui. Na twintig minuten was het dan toch raak. Bij een voorzet van Hakim Ziyech liep Daniël Schwaab zijn doelman Zoet in de weg en belandde bal in het eigen doel. Ziyech kreeg hierna nog wat mogelijkheden, maar vond telkens doelman Zoet op zijn weg.

PSV kreeg de beste kans zo'n acht minuten na de rust toen Onana moest redden op een inzet van Lozano. In de 57e minuut kreeg Mazaraoui geel na een hoog geheven been tegen het hoofd van Angelino. Na ingrijpen van de VAR werd dat een rode kaart en moest Ajax verder met tien man. Direct hierop kon Luuk de Jong de bal binnenkoppen uit een voorzet van Angelino, en was het weer gelijk. De VAR speelde een klein kwartier later og een bepalende rol op het moment dat PSV het betere van het spel had. Neres werd op de achterlijn aangetikt. Scheidsrechter Kuipers zag er in eerste instantie niets in, maar na ingrijpen van de VAR kreeg Ajax een strafschop, die door Dusan Tadic werd benut.

Het laatste kwartier werd wat onvriendelijker met veel overtredingen waarbij trainer Ten Hag steeds meer verdedigers in bracht om de winst zeker te stellen. PSV kreeg nog kansen via Bergwijn en Viergever, maar Ajax hield stand, Bij de laatste actie van de wedstrijd brak Ajax er nog een keer uit. Uit een pass van Tagliafico schoot Neres de bevrijdende 3-1 binnen.

Ajax - PSV 3-1 (1-0)
21. Schwaab (e.d.) 1-0
58. De Jong 1-1
72. Tadic (pen.) 2-1
90+6. Neres 3-1