DEN BOSCH - Het Bossche (podium)kunstgezelschap Club Duif verzorgt op 19-05 een bijzonder optreden op de 50ste editie van Jazz in Duketown in broedplaats het Nest en heeft daarmee een primeur.


Dit jaarstaat op het programma van het Bossche jazzfestival naast de gebruikelijke rijke variatie aan jazzconcerten namelijk ook een jazzy muziektheatervoorstelling: ‘Dr. Jazz’. De voorstelling ontrafelt een merkwaardig stukje jazzgeschiedenis en zit tjokvol live jazz. Club Duif gaat hiervoor in residentie bij broedplaats het Nest en tovert hun stek in de Ridderstraat één dag om tot de jazzclub van de illustere Dr. Jazz; een naziofficier die zich in de Tweede Wereldoorlog ontpopt tot beschermer en ambassadeur van de verboden jazz. Daar onderzoeken de makers een vorm op het snijvlak van muziektheater en jazzconcert. Dr. Jazz is gratis toegankelijk en speelt om 17.15 en 19.00 uur in het Nest in de Ridderstraat.

Over de voorstelling

Dr. Jazz was een alom geprezen jazzcritcus, -publicist en radiomaker in het Duitsland na de Tweede Wereldoorlog met een opmerkelijke voorgeschiedenis die Club Duif ontrafelt: Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij een overtuigde nazi én een vooraanstaand ofcier die zich ontpopt tot ambassadeur en beschermer van de jazz. Hij noemt zichzelf: Dr. Jazz. Dr. Jazz trekt zich weinig aan van het jazzverbod van Adolf Hitler en laat zich in uniform fotograferen met de befaamde gipsyjazzgitarist Django Reinhardt die hij zelfs de hand boven het hoofd zou hebben gehouden. Hij schrijf nieuwsbrieven over jazz die aan het Duitse front heimelijk worden gelezen. Tegelijkertjd blijf hij loyaal aan diezelfde Hitler door als luchtmachtofcier te strijden voor de overwinning van het Derde Rijk.

Zijn vermogen om het onverenigbare te verenigen, fascineert de makers van ‘Dr. Jazz’ die hun theatervoorstelling nu presenteren aan het publiek van Jazz in Duketown.

Een Bossche theatermaker met een obsessie voor jazz en geschiedenis brengt samen met drie lokale aanstormende top (jazz)muzikanten de wereld van Dr. Jazz tot leven met eigen teksten, soundscapes en poëzie van J.A. Deelder. En met onweerstaanbare jazz.

Club Duif brengt met deze theatrale jazzsessie een ode aan de jazz die sinds de Tweede Wereldoorlog defnitef symbool staat voor vrijheid en rebellie. Voorgoed. ‘Altjd. Jazz was. Jazz is. Jazz blijf.’ (J.A. Deelder)