DEN BOSCH - Op 5 november 2022 brengen de Nederlandse 'game changer band' Black Pencil en het gerenommeerde Javaanse gamelangezelschap Kyai Fatahillah meerdere stukken in première op festival November Music in's-Hertogenbosch. In de concertvoorstelling Topeng Masquerade draait alles om de zogenaamde topeng ('masker'), een traditionele Indonesische dansvorm waarin mythen en legenden worden uitgebeeld. Opzwepende gamelanmuziek zorgt daarbij traditiegetrouw voor een totaalspektakel.

Black Pencil heeft meer dan duizend jaar muziekgeschiedenis als speelveld. De mogelijkheden van een enorme collectie blokfluiten, panfluiten, altviool, accordeon en percussie zijn eindeloos. Componist en artistiek leider van het gamelan-ensemble Iwan Gunawan zoekt steeds naar nieuwe manieren om de gamelan te laten klinken, onder meer door gebruikmaking van elektronica. Speciaal voor dit theatrale concertproject zijn er nieuwe maskers ontworpen.

Het ceremoniële karakter van de Indonesische cultuur en de topeng-maskers blijken een rijke inspiratiebron voor vijf nieuwsgierige componisten die graag de grenzen opzoeken. Hun werk wordt afgewisseld met Topeng traditionals, waarbij de musici met respect en fantasie nieuwe technieken inzetten. Roderik de Man, geboren in Indonesië, schreef al eerder voor Black Pencil het wervelende achtbaanstuk Buffoni!. Deze compositie is gebaseerd op het historische Italiaanse straatmuziektheater commedia dell'arte, waarin maskers ook een belangrijke rol spelen in het vertellen van verhalen.

Een ontmoeting tussen twee klankwerelden, die met elkaar versmelten in nieuwe composities van Gunawan en De Man voor beide ensembles samen.

Concertdata
5 november 2022:November Music Festival
6 november 2022: Muziekgebouw Amsterdam
8 november 2022: Beauforthuis Austerlitz
9 november 2022: Kunstlinie Almere

10–30 augustus 2023: Tournee met Black Pencil en Kyai Fatahillah door Indonesië (workshops en concerten)

3 november 2022: Workshop voor studenten door Iwan Gunawan, Conservatorium van Amsterdam

'Contrastrijk, divers, avontuurlijk, grotesk en verrassend' (Opus Klassiek over Black Pencil)