DEN BOSCH - De Bossche landschapsarchitect Frank Meijer heeft de Cultuurprijs Noord-Brabant 2023 ontvangen uit handen van Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De uitreiking vond plaats in het Werkwarenhuis in ’s-Hertogenbosch tijdens het 25-jarig jubileumfeest van MTD Landschapsarchitecten, het ontwerpbureau waar Meijer mede-eigenaar van is.


Meijer wordt geroemd om zijn beheerste en verhalende omgang met gebouwd en landschappelijk erfgoed. “Wie het verleden kent, is meester van de toekomst. Als iemand deze wijsheid verpersoonlijkt is het Frank Meijer. Zijn veelomvattend, decennia bestrijkend en immer uitdijend oeuvre geeft er blijk van’, aldus juryvoorzitter Jan Baan.

Over Frank Meijer

Frank Meijer (1967) weet als landschapsarchitect gisteren, heden en morgen te verbinden. Zijn oeuvre is even omvangrijk als divers. Sinds 1980 tekende hij voor meer dan honderd projecten. Zijn ontwerpen voor stadscentra, universiteitscampussen, wegen en luchthavens hebben een tijdloze rust en zijn sterk door de context geïnspireerd. In Brabant zie je Meijers’ meesterhand onder meer terug in de Stadswalzone en het Zuiderpark in ‘s-Hertogenbosch, natuur- en landschapsgebied Moerenburg en de Tilburgse binnenstad, de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en het entreeplein en de boulevard van Eindhoven Airport. Buiten Brabant heeft hij samen met architectenbureau MVRDV gewerkt aan het dakbos op het Collectiegebouw - het depot van Museum Boijmans Van Beuningen - in Rotterdam.

Over de Cultuurprijs Noord-Brabant

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt ieder jaar de Cultuurprijs uit voor bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant. Autonoom kunstenaarschap, kwaliteit, artistieke onafhankelijkheid en de bijdrage aan de ontwikkeling van de cultuur en/of natuur in Noord-Brabant zijn hierbij de belangrijkste criteria. De prijs is in voorgaande jaren onder meer uitgereikt aan Pia Meuthen, Frank Lammers, Eric Vloeimans, Paul van Kemenade, De Stilte en Gummbah. Aan de Cultuurprijs is een bedrag van € 10.000 en een kunstwerk verbonden.

Over het kunstwerk

Frank Meijer ontving een kunstwerk van de jonge, talentvolle Brabantse kunstenaar Jordie Rovers. Hij maakte voor hem een hedendaagse triomfboog van eikenhout, ijzer en textiel waarin de aandacht voor verleden, heden en toekomst samenkomt.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.