DEN BOSCH - Na een succesvolle eerste editie in 2022 is Poëziepodium Letterbekken op 8 december terug met het Tweede Gala van de Bossche Poëzie. “Dat betekend veel bekende gezichten, opzwepende livemuziek én bubbels”, aldus organisator Friso Woudstra.

Met een programma vol stadsdichters, organisatoren van podia uit de regio en bekende gezichten uit de taalwereld, die allemaal maximaal drie minuten op het podium staan, is het het misschien wel het meest energieke taalevenement van Nederland. Tussen de gedichten door improviseren Marino van Liempt (piano) en organisator Friso Woudstra (gitaar) swingende rock ‘n roll om ook tijdens de changementen het creatieve eindejaarsfeest voort te zetten. Na afloop zal Huis73 bubbels serveren, zodat er ook gezellig geborreld en genetwerkt kan worden.

Stadsdichters

Onder de talige hoogwaardigheidsbekleders bevinden zich Doeko L (Den Bosch), Rick ter Windt (Meierijstad), Michel Nierop (Oss) en Thijs Kersten (campusdichter Nijmegen). De kinderstadsdichter van Den Bosch, Nephele, zal als eerste het podium betreden. Daarnaast zullen organisatoren als Hans F Marijnissen, Marion Kerkhof en Marijke Hooghwinkel op de planken staan. Uit de dichterswereld staan verder Jolies Heij, Johan Meesters, Rik Sprenkels, Ilse Peters, Kelly Verdonk en Emiel Bootsma op het programma. Jolande van Lith brak nationaal en internationaal door met haar poëzie en beeldende kunst, voor het gala keert nog eenmaal terug naar Letterbekken, waar ze vroeger een veel geziene gast was.

Hoofdgast

De hoofdgast van de avond is dit jaar Marthe van Bronkhorst. Zij is schrijver, theatermaker en psycholoog en studeerde aan de VU Amsterdam en Harvard Medical School. Verder schrijft zij voor theater en televisie is bezig met een dichtbundel. Ze maakt toneel voor onder meer Theater Ins Blau en was onderdeel van Poetry Circle.

Letterbekken nieuwe vorm

Op de avond zal ook de transitie naar het nieuwe Letterbekken centraal staan. Organisator Friso Woudstra: “het programma en de folders voor 2024 zijn af en daarop staan vijf reguliere edities met allen hun eigen organisator en presentator. Op het gala gaan we bekend maken wie dat zijn. Zelf ga ik na het gala dus een stapje terug doen”. Daar voegt Woudstra aan toe: “het evenement is vrij toegankelijk en leuk voor iedereen, het is eigenlijk gewoon het poëtische eindejaarsfeestje van Letterbekken”.

Letterbekken: Het Tweede Gala van de Bossche Poëzie | Vrijdag 8 december | 20.00 – 21.30 uur | Huis73, Hinthamerstraat 72-74 | www.letterbekken.nl