DEN BOSCH - Op maandag 11 april vond de finale van de Brabantse Pabo Voorleeswedstrijd plaats in ParaDox Tilburg. Frans van der Meer (Ferry van de Zaande) was de presentator en hij maakte er een gezellige avond van.

Fenne de Bie van Fontys Academische Pabo Tilburg heeft de Brabantse finale gewonnen. Zij gaat op 1 juni 2022 voorlezen tijdens de landelijke finale van de Pabowedstrijd in Utrecht.

Merel van Strien van Fontys HKE Veghel werd tweede en Kristy Gloudemans van Fontys HKE Den Bosch behaalde dus de derde plaats.

Pabostudenten zijn de aankomende leerkrachten, zij spelen een grote rol bij de leesontwikkeling van kinderen. Het is belangrijk dat zij alles weten over kinder- en jeugdliteratuur en zelf plezier hebben in het lezen én voorlezen. Om hen daarbij te helpen hebben bekende kinderboekenschrijvers de Top100 Pabo opgesteld. Op deze lijst staan 100 boeken die elke pabostudent gelezen moet hebben.

Nationale Voorleeswedstrijd groep 7-8

Resa van Meer van Basisschool de Vendelier uit Helmond heeft op 2 april 2022 de Brabantse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 gewonnen. Volgens de jury las Resa heel rustig voor uit het boek Timo en de oppasninja van Lisa Boersen. “Ze nam ons mee in een heel geestig verhaal. De jury heeft echt genoten van haar manier van voorlezen.”

Op 25 mei aanstaande vertegenwoordigt Resa provincie Brabant tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. 2e en 3e werden Julan Davids van RKBS Zeelsterhof uit Veldhoven en Juul van der Meulen van BS de Vonder uit Riel.

Het was de de 29ste editie van de Voorleeswedstrijden voor groep 7 en 8, maar liefst 32.351 kinderen deden mee. In Brabant deden 601 scholen mee.

Brabants best voorlezende brugklasser

Op vrijdagavond 8 april heeft Daan Schuurmans van het Carolus Borromeus College uit Helmond de Brabantse finale van Read2Me! gewonnen. Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Hij las voor uit het boek Vals nest van Beatrijs Peeters. De jury zei over Daan: “Een veelbelovende voorlezer die het publiek op ontspannen en eigenzinnige wijze aan zich wist te binden.” Op 4 juni 2022 vertegenwoordigt Daan Brabant tijdens de landelijke finale van Read2Me!.

2e en 3e werden Fenna Fransen van Het Hooghuis in Oss en Floor van Haaren van Stedelijk gymnasium uit ’s-Hertogenbosch. Ruim 65 bibliotheken en 1.180 brugklassen van meer dan 165 vo-scholen deden dit jaar mee!

Voorlezen

De voorleeswedstrijden zijn een initiatief van Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken. Met deze jaarlijks terugkerende wedstrijden laten we zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar ook hartstikke leuk.

Meer weten?

Wil je zelf gaan lezen of voorlezen? Ga naar je bibliotheek. Ze hebben er de meest prachtige materialen en de medewerkers helpen je uitzoeken welke boeken bij jou passen. Kijk op de website van jouw bibliotheek voor openingstijden.