DEN BOSCH – Met Light on Labs van 1 t/m 7 april nodigen de vier Bossche labs Cor Unum, Glaslab Den Bosch, Grafisch Atelier Den Bosch en SPARK Lab cultuurliefhebbers uit voor een kijkje achter de schermen. Met dagelijkse (fiets)rondleidingen krijgt het publiek toegang tot een wereld waar je normaal niet zomaar binnenstapt: makersplekken gespecialiseerd in keramiek, glas, print en biobased. En het blijft niet alleen bij kijken, bezoekers kunnen ook zelf de handen uit de mouwen steken bij een breed aanbod van workshops en luisteren naar de ervaringen van makers tijdens artist talks.

Ervaar de magie van het maken
Vier makers met een uiteenlopende achtergrond van kunst tot design en architectuur staan centraal tijdens de Light on Labs week. Ai Hashimoto, Hanna Kooistra, Lydia Fraaije en Manita Kieft zijn door de labs gevraagd om met grensoverstijgende technieken te experimenteren. In de eerste week van april presenteren ze hun bevindingen met stalen, proefdrukken en prototypes bij de labs en kan men de makers zelf aan het werk zien. Er is een route uitgestippeld tussen de vier makersplekken, die zelfstandig of onder begeleiding van experts gevolgd kan worden. Wanneer bezoekers de route afleggen, kunnen ze bovendien een uniek verzamelobject samenstellen met een stukje design dat verkrijgbaar is bij ieder lab. Hiermee creëren ze hun eigen Light on Labs aandenken.

Workshops
Voor geïnteresseerden die zelf aan de slag willen met klei, glasbewerking, drukkunst of digitale technieken is er een uitgebreid aanbod van workshops en masterclasses. Er zijn laagdrempelige workshops, waar iedereen bij kan aansluiten, zoals een mini-workshop zeefdruk en een workshops vogelhuis maken of decoreren. Daarnaast bevat het programma ook intensieve masterclasses, waarbij professionals onder deskundige begeleiding leren werken met crossmediale technieken.

Artist talks
Tijdens de artist talks, die deel uitmaken van het programma, komen bezoekers meer te weten over de makers en hun experimenten. Zo zoekt de van oorsprong Japanse kunstenaar Ai Hashimoto de kruisbestuiving tussen ambachtelijke printtechnieken als etsen en het werken met een hypermoderne laserprinter om een hedendaagse versie te maken van eeuwenoude boekrollen. Keramist Manita Kieft gaat aan de slag met fotoprints op glas, waarmee ze als het ware visuele reportages vastlegt. Vormgever Hanna Kooistra zoekt de overlap tussen het werken met keramiek en glas om dagelijkse gebruiksvoorwerpen in een ander daglicht te stellen. En architect Lydia Fraaije creëert onderzeewezens van keramiek die ze met digitale technieken tot leven laat komen. De kunstenaarsgesprekken starten om 15 uur en worden afgesloten met een Happy hour tot 17 uur. Ze vinden plaatst op:


- Ma 1 april (tweede paasdag): Keramist Manita Kieft bij Glaslab Den Bosch
- Do 4 april: Kunstenaar Ai Hashimoto bij Grafisch Atelier Den Bosch
- Vrij 5 april: Vormgever Hanna Kooistra bij Cor Unum
- Za 6 april: Architect Lydia Fraaije bij SPARK Lab

Het Light on Labs programma (met uitzondering v/d workshops en masterclasses) is gratis te bezoeken. De route en het volledige programma zijn te bekijken op lightonlabs.nl

Impuls voor het makersklimaat
’s-Hertogenbosch is een van de weinige Nederlandse steden waar verschillende makersplekken op loopafstand van elkaar te vinden zijn en die zich op landelijk niveau weten te onderscheiden. Met ieder een eigen expertise vormen Cor Unum, Glaslab Den Bosch, Grafisch Atelier Den Bosch en SPARK Lab een belangrijke voedingsbodem voor de cultuur in de regio. Met Light on Labs bundelen de organisaties hun krachten om beter gebruik te maken van elkaars kennis, expertise en machines. Met het doel makers vooruit te helpen en het vestigingsklimaat voor kunstenaars in de stad te verbeteren.