DEN BOSCH - Pelgrimeren in eigen land. Het kan nergens beter dan in Brabant. Daar ligt sinds 2021 een lange-afstand-wandelpad dat je meevoert in de voetsporen en het ritme van eeuwenoude Brabantse kloostertradities. Het pad van 330 kilometer voert langs vijftig historische kloosters en abdijen. Komende maanden kun je aansluiten om met anderen een stuk van het pad te lopen onder leiding van gangmakers van het kloosterpad.


Activiteiten

Zaterdag 16 september en zaterdag 14 oktober: Kloosterrondwandelingen Vessem

Pelgrimeren in Vessem kan op zaterdag 16 september en zaterdag 14 oktober. De route van ruim 9 kilometer begint en eindigt bij Pelgrimsherberg Kafarnaüm en voert je onder meer langs prachtige natuur, historische plaatsen, de Lambertuskerk, de Kabouterberg, de Mariakapel, de Sint Pancratiuskerk en de Jacobushoeve. De wandeling wordt begeleid door vrijwilligers van Pelgrimsherberg Kafarnaüm en gangmakers van Ons Kloosterpad.

Deelnemers worden om 9.30 verwelkomd met koffie/thee in de Pelgrimsherberg, Servatiusstraat 11 in Vessem, voor een dagprogramma dat tot ongeveer 16.00 uur duurt. Onderweg is er tijd en ruimte voor de natuur, de bezienswaardigheden, bezinning en reflectie. Iedereen neemt zelf brood en iets te drinken mee voor een lunch onderweg.

Kloosterrondwandeling Vessem is een van de elf rondwandelingen die aansluiten op Ons Kloosterpad. Deelname aan de dag bedraagt €15,- inclusief twee consumpties (de opbrengst komt ten goede aan de Pelgrimsherberg). Meer informatie/ inschrijven via activiteiten@pelgrimsherberg.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag voor de rondwandeling. Aanmelden graag o.v.v. ‘Kloosterrondwandeling en datum’

Zondag 17 september: Pelgrimage Den Bosch - Heeswijk-Dinther

Zondag 17 september gaan we samen het kloosterpad op voor een verstillende wandeling van Stadsklooster San Damiano naar de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Een flinke tocht van ongeveer 23 kilometer langs water, over de heide en door het bos. We gaan samen pelgrimeren als eigentijds ritueel voor samenkomst, verstilling en contemplatie. Om in beweging te komen én om stil te staan. In de voetsporen en het ritme van eeuwenoude kloostertradities gaan we bij onszelf te rade wat er speelt, waar we naartoe willen en wat er werkelijk toe doet. Ervaren en beleven staan deze dag centraal en wie wil, reiken we een aantal verdiepende werkvormen aan. Ga je mee?

We verzamelen iets na zonsopkomst (7.15 uur) bij Stadsklooster San Damiano in Den Bosch en verwachten rond de lunch aan te komen in Heeswijk-Dinther. Daar is voor wie wil tijd en ruimte om samen te lunchen in een ruimte in de kloostertuin en/ of vertoning film Gandi bij te wonen (filmkaartje https://www.abdijvanberne.nl/agenda/vertoning-film-gandhi-in-abdij-van-berne/). We pakken de bus terug. Een goede wandelconditie is voorwaarde voor deelname. Neem voldoende eten en drinken mee. Bijdrage deelnemers €15,- De opbrengst van de wandeling komt ten goede aan de koffie-to-go uitgifte voor daklozen van het Stadsklooster. Meer informatie/ inschrijven via olga@studiosamenleving.nl.

Zondag 8 oktober: Kompas op compassie Kloosterhotel Zin

Zondag 8 oktober opent Kloosterhotel Zin haar landgoed voor een bijzonder publieksprogramma. ZIN is gevestigd in een voormalig klooster van de fraters van Tilburg en ligt op de route van Ons kloosterpad. Ervaar de verstilling, rust en ontspanning van de plek die als startpunt dient voor kloosterrondwandeling Vught. Een wandeling van 12 kilometer over het landgoed en over Ons Kloosterpad met onderweg ruimte voor reflectie op compassie voor jezelf en anderen. Trainers van de Zin-academie hebben speciaal voor de wandelaars een aantal oefeningen voor onderweg voorbereid. Wandelaars worden om 9.30 ontvangen met koffie/ thee en iets lekkers in woonkamer van het Kloosterhotel. Om 12.30 uur is het programma afgelopen. Wie wil kan daarna nog aanschuiven voor een heerlijke biologische lunch. Bijdrage wandeling €15, deelname lunch €21,50. Ga je mee? Meer informatie/ inschrijven www.kloosterhotelzin.nl/agenda.

Zondag 22 oktober: Kloosterrondwandeling Oirschot

Sluit zondag 22 oktober aan bij gangmaker Henk Murraij voor een rondwandeling die je de schitterende natuur en de historische gebouwen laat zien rondom klooster Nazareth in Oirschot. De route van een kleine 10 kilometer begint aan de Koestraat 37 Oirschot, in de kapel van Klooster Nazareth en voert je onder meer langs de ‘Heilige Eik’. Brand een lichtje, geniet van de natuur en leer meer over pelgrimeren en het Kloosterleven in Brabant.

Deelnemers worden om 10.00 uur verwacht in de kapel van Klooster Nazareth voor een bijzondere ontvangst. Aansluitend is er om 10.30 uur koffie met worstenbrood in een van de oudste vertrekken van het klooster. Rond 11.15 uur gaan we op pad met de rondwandeling. Om 15.00 uur sluiten we deze dag af bij de brouwerij met een gratis speciaal biertje. Deelname aan deze dag bedraagt: € 15,- incl. koffie, worstenbrood, een speciaal biertje uit Oirschot en de kaart van deze kloosterrondwandeling. Meer informatie/ inschrijven via www.dewegvanfranciscus.nl.

Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad is een lange-afstand-wandelpad dat je meevoert in de voetsporen en het ritme van eeuwenoude Brabantse kloostertradities. Het pad van 330 kilometer voert langs vijftig historische kloosters en abdijen. Daarnaast zijn er dertien rondwandelingen uitgezet. Deze lussen zijn over het algemeen binnen twee uur te wandelen, waarbij je start en eindigt op hetzelfde punt. Iedere etappe van Ons Kloosterpad heeft een gangmaker. Dit zijn vrijwilligers die het pad lokaal tot leven brengen en bijdragen aan de bekendheid en beleving van pad.