DEN BOSCH - Op 19 en 20 november vindt het NK Street Skateboarden 2022 plaats in Den Bosch. De beste skaters van Nederland komen naar World Skate Center (WSC) om te strijden voor de Nederlandse titel en een mooie prijzenpot van € 9.000,-. Het NK vindt plaats op het splinternieuwe streetparcours van WSC, dat in samenwerking met skaters en trainers uit de olympische selectie is ontworpen. Op zaterdag 19 november is het open training voor deelnemers van het NK. Op die dag organiseert WSC tevens een dag vol met livemuziek, kunst, workshops en expo's, die feestelijk afgesloten wordt met lokale dj's. Het NK zelf vindt op zondag 20 november plaats. De kwalificaties en de finales zijn gratis toegankelijk voor het publiek en ook live te volgen via een livestream.

Olympische helden ook in actie

Skateboarden debuteerde vorig jaar als sport tijdens de Olympische spelen van Tokyo. Een van de twee olympische skateboard disciplines is het street skateboarden. Het NK in Den Bosch wordt volgens het officiële olympische wedstrijdformat gereden en biedt dus een mooie kans om een voorproefje te krijgen van wat de kijker tijdens de Olympische Spelen in Parijs 2024 kan verwachten. Het is ook een mogelijkheid om de drie olympiërs Roos Zwetsloot (22), Keet Oldenbeuving (18) en Candy Jacobs (32) live in actie te zien. "Deze drie olympiërs, die zich voor de Spelen in Tokyo bij de vrouwen wisten te kwalificeren, zijn alle drie van de partij in Den Bosch.", vertelt toernooi directeur Mirjam Preusterink. Wethouder Marianne van der Sloot van gemeente 's-Hertogenbosch: "Dat het NK dit jaar hier plaatsvindt, is natuurlijk al prachtig. Helemaal dat we het parcours samen hebben kunnen ontwerpen met skaters en trainers. In het weekend van 19 en 20 november kan iedereen van deze geweldige sport genieten. Dus ik zou iedereen willen aanmoedigen deze toppers te komen aanmoedigen."

ORGANISATIE

Het NK Street Skateboarden 2022 wordt georganiseerd door Skateboard Federatie Nederland in samenwerking met World Skate Center en wordt mede mogelijk gemaakt door Brabant Sport, Gemeente 's-Hertogenbosch, Skatestore, SkateOn Skateparks, Spookrider, Nine Yards Skatepark Cp., Red Bull en Thunder&Bold. Meer informatie is terug te vinden op www.nkskateboarden.nl.

OVER WORLD SKATE CENTER (WSC)

WSC is in 2021 verhuisd naar een nieuwe locatie op de Tramkade, gelegen in de spoorzone van 's-Hertogenbosch. Een bekend gebied waar veel culturele events en festivals plaatsvinden. WSC ligt in de Kaaihallen, waar er ruimte wordt geboden voor bijna alle skateboard disciplines. Het splinternieuwe street parcours in World Skate Center is in samenwerking met SFN ontworpen en dient ook als officiële trainingslocatie voor de olympische rijders van de SFN. Naast het street parcours heeft WSC ook een bowl, een educatiepark en de enige indoor halfpipe van Nederland.

OVER SKATEBOARD FEDERATIE NEDERLAND (SFN)

De SFN is de vertegenwoordiging van skateboardend Nederland. De SFN heeft in 2003 haar oorsprong gevonden als stichting. In 2017 is de SFN als vereniging voortgezet en aangesloten bij het NOC*NSF.