DEN BOSCH - Het Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch opent 8 juni tussen 10.00 en 15.00 uur de deuren voor het publiek. Tijdens de Open Dag geven de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof 's-Hertogenbosch een uitgebreid kijkje voor én achter de schermen. Zo worden er zittingen nagespeeld, komen bezoekers meer te weten over diverse soorten rechtszaken en is het mogelijk om in gesprek te gaan met onder meer rechters, gerechtsjuristen, een rechtbanktekenaar en een ex-gedetineerde. Op de informatiemarkt ontdekken bezoekers welke organisaties er betrokken zijn bij de rechtspraak. Met een rondleiding in het cellencomplex krijgen bezoekers letterlijk een kijkje achter de schermen.

Wat kunnen bezoekers verwachten? Een greep uit het programma:

· De hele dag door worden er allerlei zittingen nagespeeld. Je komt meer te weten over allerlei soorten rechtszaken en wat rechters meewegen bij de behandeling van zaken. Ook krijg je de kans als rechter op te treden, het publiek in de zaal oordeelt mee.
· Je kunt in gesprek gaan met rechters en gerechtsjuristen, een rechtbanktekenaar en een ex-gedetineerde.
· In de centrale hal staan stands van organisaties die met de Rechtspraak zijn verbonden: IND, Juridisch Loket, NIFP. Openbaar Ministerie, PI Vught, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering en Slachtofferhulp. Bij het Brabants Historisch Informatiecentrum kom je van alles te weten over oude rechtszaken en kun je onderzoek doen: ‘Ben jij van onbesproken gedrag?’
· Meer weten over werken bij de rechtbank en het gerechtshof? Ga in gesprek met gerechtsjuristen, administratief medewerkers, Facilitaire Zaken, HRM en rechters. Zij vertellen over hun werk in en rond de rechtszaal en beantwoorden graag alle vragen.
· Een gids geeft uitleg over de wandtapijten in de zittingszalen en andere kunst in het Paleis van Justitie.
· Je kunt een (toga)selfie laten maken en op de foto met Vrouwe Justitia als levend standbeeld. Ook kun je onder meer een bezoekje brengen aan het cellencomplex, een kijkje nemen in dienstauto’s van de politie en je vingerafdrukken laten nemen.

In het kort

· Datum en tijd: Zaterdag 8 juni tussen 10.00 - 15.00 uur
· Locatie: Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch, Leeghwaterlaan 8, direct naast het centraal station, zie voor meer informatie: www.rechtbankoostbrabant.nl en www.gerechtshofshertogenbosch.nl
· Bezoekers zijn de hele dag welkom, een uurtje langskomen kan ook. Aanmelden is niet nodig.