DEN BOSCH - 60 Leerlingen van de vier Bossche scholen ISK Den Bosch, de Mytylschool Gabriel, het Sint Janslyceum en het Dieze College presenteren vanaf 18 juni hun gezeefdrukte tassen bij het Design Museum Den Bosch. Deze maakten ze voor het onderwijsproject Connect in het Grafisch Atelier. Een nieuwe ervaring voor deze jongeren, waarvan sommigen niet eerder een museum van binnen zagen.

Denken als een ontwerper

Connect daagt de scholieren uit om anders naar de wereld te kijken. Alles om ons heen is ontworpen, maar vaak sta je daar niet bij stil. Door de jonge deelnemers prikkelende vragen voor te leggen, leren ze denken als een ontwerper. Want wat voor schoenen ontwerp je voor een geheim agent in de ruimte? Of wat zou een geschikt bestek zijn voor een slechtziende op een festival? En met welk vervoersmiddel kan een kleuter zich door de woestijn bewegen?

Voor het eerst zeefdrukken


De fantasierijke ideeën die tijdens de ontwerplessen in het Design Museum naar bovenkomen, werken ze vervolgens uit tijdens een gastles op school. In het Grafisch Atelier komt het ontwerp tot leven met inkt, papier, stof en schaar. Eerst oefenen ze met druktechnieken op papier, daarna op stof. Elke leerling maakt een tas waarop ze hun eigen design zelf zeefdrukken.

Connectie maken

Met Connect wordt niet alleen de connectie met kunst en design gelegd, maar ook tussen de jongeren onderling. Het brengt leerlingen van verschillende schooltypes, leeftijden, achtergronden en niveaus met elkaar in contact: naar elkaar luisteren en naar elkaars werk kijken. Met als kers op de taart de expositie van hún eigen werk in een echt Museum.

Te zien

- 18 t/m 23 juni 2024
- Design Museum Den Bosch
- In de entreehal (gratis toegankelijk)
- Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00