BOXTEL - De schoonmaak-cao beschermt schoonmakers tegen verlies van werk bij overname van een opdracht door een nieuwe partij. Bij de OMO-scholen In Boxtel gaat het helaas anders. De schoonmaak van het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege gaat over van Breedweer Facilitaire Diensten naar een schoonmaakcoöperatie en negen hardwerkende schoonmakers verliezen simpelweg hun baan.


Dubieuze werkwijze

Ruim voordat de vierjarige-overeenkomst voor schoonmaak van de scholen op 12 augustus 2022 afloopt, stelt Breedweer OMO al enige tijd terug de vraag wat hun intenties zijn. Na lang wachten, krijgt Breedweer per telefoon te horen dat het contract afloopt en dat ze niet opnieuw aan gaan besteden omdat ze lid zijn van een schoonmaakcoöperatie. De coöperatie heeft als doel mensen te ontwikkelen om hen richting arbeid te brengen bij reguliere werkgevers. Maar wat er nu gebeurt is dat zij reguliere werknemers op straat zetten. Op arbeidsrechtelijk gebied geldt voor deze constructie namelijk geen schoonmaak-cao en zo omzeilt de opdrachtgever de regel om het zittende personeel over te nemen.

Welk spel wordt hier gespeeld? Het kan toch niet zo zijn dat deze hardwerkende en toegewijde toppers na 12 augustus zonder werk zitten?

Breedweer in actie

Breedweer kan zich absoluut niet vinden in deze perverse gang van zaken en vraagt zowel de lokale als de landelijke politiek om op te staan. Directeur Jack Stuifbergen: ‘Laten we nu eindelijk de Participatie-wet uitvoeren zoals deze bedoeld is. Graag zoeken wij samen naar een oplossing voor sociale werkplaatsbedrijven om hun verdienmodel in stand te houden én de doelgroep kans te geven op een reguliere baan. Iedereen heeft tenslotte het recht om te werken. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze toppers straks toch weer op het JRL en het BHC aan de slag kunnen.’

Over Breedweer Facilitaire Diensten

Breedweer Facilitaire Diensten is een unieke facilitaire dienstverlener uit Uitgeest. Vanzelfsprekend zorgt het bedrijf voor schone panden, gevels en vloeren van haar opdrachtgevers. Maar daarnaast gaat Breedweer een belangrijke stap verder door samen met haar opdrachtgevers maatschappelijke impact te maken. Onze missie? Zoveel mogelijk mensen uit kwetsbare doelgroepen een kans te geven op de arbeidsmarkt. Ons motto? Niet lullen, maar impact maken!

Note: Het gaat er ons niet om dat we de opdracht terugkrijgen, maar dat deze hardwerkende schoonmakers hun baan behouden!

Lees het hele bericht op www.breedweer.nl/nieuws