DEN-BOSCH - De 42-jarige Maaike Bennink uit Den Bosch is 14 jaar geleden binnen één dag slechtziend geworden door een ontsteking aan twee oogzenuwen. Haar wereld stond op zijn kop, ze moest haar beroep als verpleegkundige opgeven en kon niet meer sporten zoals vroeger.

Nu is zij de eerste Nederlandse slechtziende (2% zicht) internationale slalom skiester met Paralympische ambitie. Dat doet ze met behulp van een buddy. "Ik heb geen gevoel voor snelheid. Meestal zie je snelheid door je zicht, maar dat heb ik natuurlijk niet. Mijn buddy skiet vlak voor mij en geeft precies aan hoe de piste eruitziet en hoe de condities zijn." Haar passie en mogelijkheden hebben haar al snel in de top 10 van de wereldranglijst gebracht. Haar ambitie gaat verder, ze wil graag deelnemen aan de Paralympische Spelen.

Net als voor iedere slechtziende, staat Maaike in het dagelijks leven voor vele uitdagingen. De OrCam MyEye helpt haar hierbij, dit is een mini-camera op haar brilmontuur die door middel van technologie teksten herkent en voorleest. Naast het voorlezen van teksten, kan de mini-camera ook gezichten, kleuren, bankbiljetten en de tijd herkennen en voorlezen. Hierdoor hoeft Maaike anderen niet meer te vragen om haar post voor te lezen of de weg te wijzen. Zo heeft ze een deel van haar vrijheid terug en kan zij zelfstandiger door het leven gaan.

In 2020 is Lionel Messi, de beroemdste voetballer ter wereld, ambassadeur geworden van OrCam Technologies. Messi heeft topsporter Maaike Bennink gekozen als lid van zijn Dreamteam in Nederland, omdat Maaike, net als Messi, het beste uit zichzelf haalt, ongeacht welke uitdagingen haar te wachten staan. Samen zetten zij zich in om de levens van blinden en slechtzienden gemakkelijker te maken.

Wereldwijd zijn er ongeveer 300 miljoen mensen blind of slechtziend.